Kolesteroldialog.dk

Færre bekymringer med medicin

Et valg mellem pest eller kolera. Sådan beskriver 45-årige Peter sit dilemma om, hvorvidt han skal tage medicin mod forhøjet kolesterol, selvom hans hjerte ikke fejler noget.

Peter er 45 år og mellemleder i en større virksomhed. Han går i fitness-center tre gange om ugen, spiser sundt og føler sig generelt sund og rask. Peters far døde af en blodprop i hjertet som 63-årig efter mange års hjertesygdom, der blandt andet indebar en bypass-operation. Den skæbne sidder i Peters baghoved, og han ønsker ikke at blive ramt af hjertesygdom som sin far. Han har derfor været igennem et helbredstjek hos lægen, hvor hans kolesterol viste sig at være for højt – 6,5 mmol/L. I tre måneder spiste han og familien fisk tre gange om ugen og kylling uden skind, imens de holdt sig fra smør og søde sager. Men Peters kolesteroltal faldt kun meget lidt og var stadig over 6 mmol/L.

Jeg mistede gejsten og motivationen. Tænk, at jeg i en alder af 45 år ikke kan få mit kolesteroltal ned med kost og motion og nu skal i gang med at spise piller. Det gør mig ked af det. Jeg håbede jo, at jeg selv kunne få tallet ned.

Peter blev enig med sin læge om at begynde på kolesterolsænkende medicin. En pille hver aften i tre måneder til en start. Herefter skulle Peter til kontrol for at se, om totalkolesterolet var kommet ned under det anbefalede 5 mmol/L. Men allerede efter to uger på medicin, begyndte Peter at få det underligt.

Jeg blev svimmel og følte at jeg ikke rigtig var mig selv. Jeg fik ondt i mine muskler og led. Så jeg stoppede med pillerne.

Peter kontaktede sin læge og fortalte ham om bivirkningerne. Lægen foreslog Peter at prøve et andet præparat. Efter mange overvejelser, besluttede han at prøve.

Der er jo delte meninger om, hvorvidt vi, der ikke er hjertesyge, skal tage kolesterolsænkende medicin, og jeg savner klar besked om, hvad pokker der er det rigtige at gøre. Jeg føler mig mere syg, når jeg tager medicinen. Omvendt ønsker jeg ikke at gå rundt med for højt kolesteroltal, når min far døde i en tidlig alder af en blodprop.

Indtil videre tager Peter medicinen, der har fået hans kolesteroltal ned på 4,5 mmol/L. Selvom han ikke længere kan mærke, at han tager medicinen, er han ikke glad for at skulle sluge en pille hver dag. Men han føler at medicinen gør ham tryggere i hverdagen, fordi han ikke skal gå og bekymre sig om hjertesygdom.

 

Se de andre fortællinger her:

Jeg tænker ikke over, at jeg tager medicin

Jeg har bare ikke lyst til at tage medicin

Jeg besluttede at stoppe med medicinen på grund af bivirkninger